Geleneksel ağ elemanları kapalı sistemlerdir. İşlevleri başlangıçta tanımlanır ve mevcut yapısal mode-lin yeteneklerini geliştirmede yetersiz kalabilir. Phoenix, programlanabilir, ajan kullanımna dayalı , ağın sağlamlık ve güvenilirliğini korurken cihazlara yeni işlevler ve ağa hizmet çeşitleri tanımlamayı mümkün kılan bir yapıdır.
İşlemci hız ve yoğunluğu arttıkça, sabit amaçlı tümdevreler ile üretim yerine programlanabilir dona-nımlar ile ağ ekipmanı üretimi kolaylaşması, geleneksel ağların yeteneklerini arttırmayı daha kolay hale getirdi. Phoenix, JAVA tabanlı programlanabilir ortama sahip etkin ağ elemanlarını hareketli ajan yapısını kullanarak programlar ve etkin ağ kullanımını sağlar.
Phoenix’in bileşenleri arasında “etkin cihaz”, “geleneksel tip cihaz”, “proactive console”,”proactive servisler”,”proactive ortam” ve “hareketli ajan”ı sayabiliriz.
“Proactive servis”ler, kaynak yönetimi hata tanıma, saldırı keşfi ve başka yeni servisleri hizmete sun-makta kullanılabilen etkin cihazlar üzerinde, yeni işlevleri tanımlamayı olanaklı kılan çok arayüzden oluşabilen programsal yöntemlerdir. Proactive ortam, etkin cihazlarda yönetim, iletim ve hareketli aja-nın işletiminden sorumludur. Ayrıca etkin cihaz için yönetim ve güvenlik kurallarını uygulamaktan sorumludur. Bu temel servislerden yararlanarak programlanabilir yöntemlerle yeni hizmet tipleri ta-nımlanabilir.
Hareketli ajan, etkin cihaza vardığında yapacağı işleri içeren bir iş planı, hatalı durumlarda yapılması gerekenleri içeren kurallar nesnesi ve yol haritasından oluşur. Kurallar nesnesi ve bir veya birkaç iş planı beraberce “iş nesnesi”ni oluştururlar. Hareketli ajan, etkin cihaza vardığında kimlik kontrolünden geçirilir. Geçerliyse iş nesnesinin işletimine izin verilir. PEnv; ajanın önceliğini veya iznini yeterli görmezse etkin cihaz işlemci veya hafıza gibi kaynaklar açısından sınır koşullarda çalışmaktaysa hare-ketli ajanı çalıştırmayı reddebilir.
Programlanabilir Uzak Ağ Yönetimi: Geleneksel yapıdaki tek merkezli programlama (scripting) işle-vinin tersine her düğüm için (PC’ ler, switch, router v.b.) programlama tasarlanıp ağın tamamına dağı-tılmış bir kontrol sağlanabilir.
Yoğunluk Tahlili: Geleneksel ağda band genişliğinin sınırda kullanıldığı yerlerde fiziki band genişliği arttırılarak çözüm aranır. Oysa Phoenix band genişliğinin kritik olduğu noktaları ajanlar göndererek tesbit edebilir ve yükü analiz edebilir.
Saldırı Keşfi: Saldırıları gözler, ajan görevlendirerek saldırıyı kaynağına kadar izleyebilir.
Özetle Phoenix, ağ yapısını esnekleştiren taşınabilir ajan sistemi sunar. Taşınabilir ajanların ağdaki bağlantılardan geçebilme yeteneği bağımsız görevler yerine getirmelerini de sağlar. Ağ dayanıklılığını ve bilgi güvenliğini tehlikeye düşürmeden yüklenebilir kodlar istenilen noktalarda çalıştırabilir. Prog-ramcılara ve ağ yöneticilerine cihazların yeteneklerini arttırabilme, yeni servisleri hizmete sokabil-me,yeni gereksinimleri karşılayabilmelerine izin verir.